Frida Bennhage – Mamma till Sigge & Harry

Tips om föräldraledighet

Gjorde ett inlägg under tiden jag var gravid om hur man går tillväga när man blir gravid. Allt från att berätta för chefen, planera sin ledighet, hur man tar ut sina dagar mm. Detta visade sig vara bra tips då flera hört av sig och tackat! Tänkte att det kanske finns folk som läser min blogg som är gravida eller planerar att bli gravida som inte har full koll på hur man går tillväga med försäkringskassan mm. Här kommer inlägget igen :)

 

Tänkte skriva ner lite tips och råd när det gäller föräldraledighet. Själv är jag lång ifrån ett proffs och har ringt flera flera samtal till försäkringskassan angående blanketter mm. Det tar tid men om man har läst på hur man gör och sedan planera hur man ska ta ut dagarna så kan man vinna riktigt mycket på det.

 

Prata med chefen

Senast två månader innan du har tänkt att gå hem ska du ha pratat med din chef. Helst tidigare, beronde på vad för typ av jobb du har. Du ska kunna säga ungefär hur länge du har tänkt att vara borta och ni kan diskutera hur ni ska göra den sista tiden innan du ska gå hem för att få arbetet att fungera bra.

 

Jobba eller inte jobba?

Har du ett fysiskt arbete där du står upp, bär tungt mm kan du få havandeskapspenning. Det är lite knepigt med alla papper som ska fyllas i men lättast är om du skriver ut alla papper och går till din chef så hälper han eller hon dig att fylla i. Jag fick prata med en på kontoret som fyllt i såna papper tidigare vilket var skönt för mig. Jag fick skriva ett eget brev och hon skrev ett brev. I dessa brev skulle jag förklara hur en dag på jobbet ser ut, hur mycket jag lyfter ungefär, antal lyft mm. Det är lite jobbigt att hålla koll på men testa någon dag innan att räkna lite lätt hur många lyft du gör på en timme och räkna sedan ut det på det sättet. Tänk på att det är bättre att du förklarar för mycket än att dom tycker det saknas information och att du då kan få skriva om eller inte få igenom din ansökan. Jag fick full ersättning, alltså 60 dagar innan beräknad födsel fick jag gå hem. 50 av dessa dagar får dubetalt.

 

Planera dina dagar

Får du inte gå hem tidigare utan att du kanske ”bara” har ont i ryggen, mår illa mm kan du få gå hem utan att bli sjukskriven men då måste du börja ta dina dagar för att få ut pengar. Men helst ska man spara dom så mycket det bara går. Går du över tiden och vill ha pengar för dessa dagar får du alltså börja ta av dina dagar. Sen kommer det krånliga, enligt mig! haha. Planera dina dagar. Ska du och din partner dela jämt på dagarna eller hur ska ni göra där? Det finns något bonussystem om ni delar på dom jämnt men det är jag inte alls så insatt i. Eftersom Robin inte kan ta ut sina dagar får han ge över dom till mig. Alla dagar utan hans ”personliga” dagar. 10 dagar runt födseln och 60 dagar som inte går att lämna över. Delar ni jämt så har ni 240 dagar var. Av era 480 dagar är 390 dagar enligt sjukpenningsnivå och 90 dagar på lägstanivå (180 kr per dag)

 

Hur du ska ta ut dagarna?

När barnet är fött och du ska börja planera hur du vill ta ut dina dagar. Testa en måndad med ett viss antal dagar i veckan och testa sedan något annat månaden efter för att se vad som blir bäst. Klarar du dig med två dagar i veckan första tiden ta då ut det, klarar du dig inte t ut fler. Men tänk på att under första året får du bara ta från dina sjukpennings-dagar. Alltså dom med mer betalt. Efter första året får du börja ta från din lägstanivå. Då är det bra om du har dagar kvar från sjukpenningsnivån så du kan blanda dina dagar för att få ut mer pengar så du inte bara har dina lägstanivå-dagar kvar.

 

Det jag tycker är viktigt är att läsa på, finna information på försäkringskassan och på andra internetsidor. Och våga ring och fråga. Det kan vara kö ;) Men det lönar sig att ringa och fråga om man är osäker.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats