Frida Bennhage – Mamma till Sigge & Harry

Detta händer hos barnmorskan

Tänkte skriva lite snabbt hur det går till under graviditeten. Med inskrivning, besök, ultraljud och grupper.

Allt började för mig med att jag gjorde test hemma vilket visade att jag var gravid. Men jag trodde inte riktigt på det utan bokade en tid på ungdomsmottagningen. Jag var väl där i vecka 6-7 någon gång. Hon undrade varför jag inte trodde på testet och sa att visar det att du är gravid så stämmer det alltid, eller iaf 99,9% av fallen. Visar det däremot att du inte är gravid så finns det en liten chans att man ä är det ändå. Jag sa iaf att jag ville vara säker och gjorde ett test.

Efteråt frågade hon hur det kändes men jag sa inte så mycket eftersom jag inte hade förstått det riktigt själv. Hur som helst. Efter ett par veckor ringde jag till närmsta mvc, vid munkebäck. Jag skrev in mig och fick en tid i vecka 15 ungefär, tror jag(?) Vanligtvis brukar man skriva in sig i ca vecka 8-12 ungefär.

Första träffen var det bara prover och lite snabb information. Den gången var jag ensam där, alltså Robin var inte med mig. Efter den första träffen dröjde det innan det var dags igen. Min barnmorska skickade in papper till ultraljud och jag fick senare en remiss till östra sjukhuset. Även detta gjorde jag några veckor senare än vad man brukar då det var mycket bokningar.

På ultraljudet kollade dom så allt såg bra ut och de ändrade beräknad födsel. Datumet jag hade innan var ungefär 26 september men efter att ha mätt fostret blev det alltså flyttat. För mig blev det flyttat åt ”fel” håll. Jag hade alltså inte gått så länge som jag trodde utan var 1,5 vecka bakåt flyttad. Man kan självklart flyttas åt båda hållen. Oftast skiljer det sig inte så jätte länge från det datumet man har räknat ut hos barnmorskan. Med oss fick vi flera fina bilder på den lille skrutten inne i magen. Och det var först då det kändes som att det verkligen var på riktigt.

Efter ultraljudet så fortsatte träffarna hos barnmorskan. Hur ofta man är där skiljer sig på vart man går men i början är det inte alls ofta. När man sedan gått ca 25 veckor tror jag börjar man mäta magen. Det är då det roliga börjar. Från ett ha tagit blodprover för att kolla sockervärde och järnvärde och kollat blodtryck mäter man nu magen och lyssnar på forsterljuden. Sparkar och på hjärtelagen.

Ju längre du går ju oftare träffar du din barnmorska. Vid vecka 30 börjar man oftast gå i föräldragrupper mm. Det är ofta 2-4 träffar där man är 6-8 par ungefär och man får lära sig ännu mer än det man redan läst. En lagom liten grupp där man kan diskutera förlossning, bedövning mm. Detta tycker jag att alla som har chansen ska göra. Visst vi var inte så delaktiga. Satt mest och lyssna och vi hade läst det mesta men det är ändå bra att höra det igen. Besök på sjukhus finns också, för oss var det en föreläsning ungefär i en aula på östra sjukhuset. En barnmorska från förlossningen stod där framme och pratade om hur man går tillväga när det är dags. Allt från bb-väska, parkering, ringa in mm. Det var också lärorikt.

När man sedan är vi vecka 35-36 är den besök hos barnmorskan varannan vecka för att se så magen växer som den ska och att allt ser bra ut. När man går in i vecka 39 brukar det vara en träff varje vecka tills du föder.

Något som barnmorskan ofta säger är att har man frågor RING! Tvivla inte, utan ring in till din barnmorska.

Nu har jag gått alla mina dagar och idag är det egentligen dags. Dock går nästan alla som ska föda sitt första barn över tiden. Så bli inte överraskad om din barnmorska bokar in en tid veckan efter att du egentligen ska föda. :) Jag har min nästa tid 10/10. Vi får väl se om jag kommer dit då eller om allt redan är klart. Min barnmorska sa att skulle det hända innan 10/10 så behöver jag inte ringa in och avboka min tid. Detta vet jag inte om det stämmer överallt men hon sa att jag kommer ha fullt upp :)

Det du och din barnmorska gör i slutet av graviditeten är att gå igenom smärtstillande och annat som är bra för förlossningspersonalen att veta. Om man har speciella önskningar när man väl är på förlossningen och BB. Smärtlindring, vem man vill ha med sig, om partner vill sova över mm. Om du kanske har en partner som inte tål blod ;) haha! Detta skickar hon till förlamningen så kan dom läsa det direkt när du kommer in. Du kan även själv skriva ett förlossnings-brev om du vill. Mallar med vad det kan innehålla finns på nätet!

Efter att ”puttekulan ramlat ut” ;) så vad jag har förstått det så skickar barnmorskan iväg ett intyg och senare får bebisen ett personnummer. Hem i brevlådan får du sedan blanketter från Skatteverket ni ska fylla i. Namn, föräldrar mm. Är ni inte gifta kommer bebisen få mammans efternamn men detta kan ni sedan ändra. Ni ska även gå till Skatteverket och göra ett faderskapsintyg om ni inte är gifta. Med det menas att du som pappa tar med dig legitimation och skriver under tillsammans med två vittnen som Skatteverket har där intygar att det är du som är fadern.

Efter några dagar kontaktar du BVC där du har tänkt att gå. Ni bestämmer ett datum då ni ska träffas. Antingen kommer dom hem till er eller så åker ni till dom. Sedan börjar det med träffar på BVC ist för MVC. Mäta, väga och prata.

Efter några veckor ringer du sedan mvc där du gick under din graviditet. Då bokar du en tid för återbesök och återkontroll.

Efter detta börjar allt roligt med mamma/pappa-grupper, babysim, babymassage mm. :)

Detta var bara lite snabb info, jag är ju inget proffs eftersom jag själv inte fött än så är det någon som har något att lägga till så hör av er! :)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats